smacznego

Wpisy

  • wtorek, 15 kwietnia 2014
    • ROLADA WIEPRZOWA

       

      Składniki:

      • 2 kg wieprzowiny;

      • 0,5 kg słoniny świeżej niesolonej;

      • 0,5 kg szynki wędzonej niegotowanej;

      • 2 uszy wieprzowe;

      • 2 cebule;

      • 2 ząbki czosnku;

      • pieprz;

      • sól;

      • majeranek;

      • ziele angielskie;

      • liście laurowe;

      • żołądek wieprzowy;

      • ocet.

       

      Przygotowanie:

      Wieprzowinę, słoninę i szynkę pokrajać w paski, z uszu wyciąć grube chrząstki, resztę drobno pokroić. Cebule drobno posiekać, czosnek utrzeć. Wszystkie składniki razem z przyprawami dobrze wymieszać i włożyć do żołądka. Otwory w żołądku zawiązać, włożyć roladę do wody zakwaszonej octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 2 godziny, licząc od chwili zawrzenia wody. Roladę wyjąć, ułożyć na desce, nakryć drugą deską, obciążoną kamieniem i wynieść w chłodne miejsce na 24 godziny.

      ŻYCZĘ SMACZNEGO

      DIETA ALLELUJA

      NAWRÓCONA WIEDŹMA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      e-wodnik
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 kwietnia 2014 19:38
  • niedziela, 06 kwietnia 2014
    • BROKUŁY W OMLECIE

      Składniki:

       

      • 30 dkg brokułów;

      • 5 jajek;

      • 3 łyżki mleka;

      • 5 dkg wędzonego boczku;

      • 3 łyżki posiekanego szczypiorku;

      • 3 łyżki masła;

      • szczypta cukru;

      • sól (do smaku);

      • pieprz (do smaku).

       

      Przygotowanie:

       

      Brokuły umyć, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić. Jajka wbić do garnka, dolać zimnego mleka, ubić trzepaczką i dosypać szczypiorek. Boczek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Do boczku wsypać brokuły i lekko całość poddusić. Zalać masą jajeczno-mleczną. Smażyć podwijając łopatką brzegi, tak żeby masa spływała pod spód i równomiernie się smażyła.

      ŻYCZĘ SMACZNEGO 

      ŚNIADANIE U TIFFANIEGO

       REKOLEKCJE Z JANEM PAWŁEM II

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      e-wodnik
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 kwietnia 2014 13:24
  • niedziela, 30 marca 2014
    • MAZUREK ORZECHOWY NA BIAŁKACH

      Składniki:

      • 11 jajek;

      • 25 dkg cukru pudru;

      • 40 dkg orzechów;

      • laska wanilii;

      • mąka (do oprószenia blachy);

      • masło (do natłuszczenia blachy).

       

      Przygotowanie:

       

      Jajka wybijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka nie będą nam potrzebne do mazurka. Białka wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę. Następnie mielimy 25 dkg orzechów, mieszamy z drobno potłuczoną laską wanilii, i delikatnie łączymy z ubitą pianą. Masę wykładamy na natłuszczoną masłem i oprószoną mąką blachę. Pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku przez około 40 minut. Chłodne mazurki pokrywamy lukrem kawowym i dekorujemy połówkami orzechów.

       

      LUKIER KAWOWY

       

      Składniki:

      • 25 dkg cukru;

      • 3 łyżeczki kawy.

       

      Przygotowanie:

      Zaparzamy kawę 1/2 szklanki wrzątku. Gdy wystygnie, kawę przecedzamy i zalewamy nią cukier. Kiedy się rozpuści, gotujemy, cały czas mieszając, do czasu aż powstanie gęsty syrop. Kiedy lukier zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i ucieramy na gładką masę.

      ŻYCZĘ SMACZNEGO

      BOGINI ZEMSTY

      PUCH OSTU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      e-wodnik
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 marca 2014 14:15
  • niedziela, 23 marca 2014
    • KOTLECIKI GRZYBOWE

       

      Składniki:

      • 5 dkg grzybów suszonych;

      • 2 bułki;

      • 3 jajka;

      • 1 cebulka;

      • sól do smaku;

      • pieprz do smaku;

      • mleko;

      • masło;

      • olej;

      • bułka tarta;

      • mąka.

       

       

      Przygotowanie:

      Grzybki namoczyć, ugotować do miękkości. Bułki namoczyć w mleku, odsączyć i zemleć w maszynce razem z ostudzonymi grzybami. Cebulę drobno posiekać, usmażyć na maśle i razem z 2 jajkami dodać do masy bułczano-jajecznej. Dodać pieprzu i soli do smaku, i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle lub oleju.

      ŻYCZĘ SMACZNEGO

      CZY MOŻNA ŻYĆ 150 LAT

      DLACZEGO MĘŻCZYŹNI KOCHAJĄ ZOŁZY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      e-wodnik
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 marca 2014 20:45
  • niedziela, 11 sierpnia 2013
    • CHŁODNIK CZERWONY

       

      Składniki:

      • -pęczek młodych buraczków;
      • -2 szklanki zakwasu z buraków;
      • -2 łodygi rabarbaru;
      • -ogórek;
      • -szklanka śmietany;
      • -pęczek kopru;
      • -ząbek czosnku;
      • -łyżka przyprawy do zup w płynie;
      • -sól;
      • -pieprz.

       

      Przygotowanie:

      Oczyszczone i drobno pokrojone buraczki, ugotować w dwóch szklankach wody, zakwasić drobno pokrojonymi łodygami rabarbaru i wystudzić. Do wystudzonych buraczków wlać zakwas, dodać roztarty z solą czosnek, drobno pokrojony koper, śmietanę i starty na tarce (największe dziurki) obrany ogórek. Chłodnik wymieszać, przyprawić do smaku przyprawą do zup i pieprzem.

      ŻYCZĘ SMACZNEGO

       

      JAK SCHUDNĄĆ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      e-wodnik
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 sierpnia 2013 18:20
  • czwartek, 25 lipca 2013
    • LODY JOGURTOWE

       

      Składniki:

      • -6 kubeczków jogurtu naturalnego;
      • -3 brzoskwinie;
      • -20 dkg malin;
      • -1 cukier wanilinowy;
      • -cukier puder do smaku.

       

      Przygotowanie:

      Maliny oczyścić, następnie zmiksować. Przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki. Maliny dodać do jogurtu, dodać cukier wanilinowy, dosłodzić cukrem pudrem, i wymieszać. Przełożyć do pojemników po jogurcie, i zamrozić. Następnie po zamrożeniu, lody przełożyć do pucharków. Brzoskwinie umyć, wyjąć pestki, pokroić na kawałki, i udekorować nimi lody.

      Życzę smacznego

      DESERY NA UPAŁY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      e-wodnik
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lipca 2013 14:30
  • piątek, 23 grudnia 2011
    • KRUCHE CIASTECZKA

      Składniki:

      • 70 dkg mąki krupczatki;

      • 40dkg masła;

      • 20 dkg cukru pudru;

      • 5 żółtek;

      • 1 esencja waniliowa;

      • 2 białka;

      • 15 dkg kolorowej posypki do dekoracji ciast.

       

      Przygotowanie:

      Mąkę posiekać z masłem, wsypać przesiany cukier puder, wbić żółtka wymieszane z zapachem waniliowym. Zagnieść ciasto, następnie schłodzić je w lodówce. Ciasto rozwałkować na placek półcentymetrowej grubości. Wyciąć foremkami ciasteczka, ułożyć je na natłuszczonej blasze, posmarować roztrzepanymi białkami i posypać kolorową posypką. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.

      ŻYCZĘ SMACZNEGO

      ŚWIĘTA JAK W BAJCE

      PRZEPIS NA ŚWIĘTA

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      e-wodnik
      Czas publikacji:
      piątek, 23 grudnia 2011 17:17
  • środa, 21 grudnia 2011
    • PIERNICZKI

      Składniki:

      • 4 szklanki mąki;

      • 2 jajka;

      • 1 ½ szklanki cukru;

      • 2 czubate łyżki masła;

      • 30 dkg miodu;

      • 2 łyżeczki sody;

      • 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników;

      lukier:

      • 1 szklanka cukru pudru;

      • 2 łyżki mleka;

      • 1 łyżka rumu;

      do dekoracji:

      • 2 jaja;

      • orzechy;

      • migdały.

       

      Przygotowanie:

      Mąkę wymieszać z sodą, rozpuścić miód i gorący wlać w dołek zrobiony w mące. Wsypać cukier, przyprawę korzenną, dołożyć masło i wbić 2 jajka. Wyrobić ciasto, a następnie rozwałkować je na placek półcentymetrowej grubości. Wyciąć foremkami ciasteczka, ułożyć je na natłuszczonej blasze. Część posmarować roztrzepanym jajkiem i udekorować kawałeczkami orzechów i migdałów. Piec 20 minut w gorącym piekarniku. Przygotować lukier: do garnuszka z mlekiem powoli wsypywać cukier puder, cały czas ucierając. Gdy masa zacznie błyszczeć, dodać rumu i dokładnie wymieszać. Upieczone nie udekorowane pierniczki wystudzić i posmarować lukrem.

      ŻYCZĘ SMACZNEGO

      KUCHNIA NA BOŻE NARODZENIE

      DOM W TOSKANII

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      e-wodnik
      Czas publikacji:
      środa, 21 grudnia 2011 15:39
  • niedziela, 11 grudnia 2011
    • SŁODKI PRZEKŁADANIEC

      Składniki:

      • 4 jajka;

      • 15 dkg cukru;

      • 7 dkg mąki tortowej;

      • 7 dkg mąki ziemniaczanej;

      • 1 łyżka kakao;

      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

      • 750 ml śmietanki 30%;

      • 3 śmietan-fixy;

      • 1 puszka brzoskwiń;

      • 2 polewy czekoladowe;

      • 1 polewa biała;

      poncz:

      • 1 cytryna;

      • 3 łyżki cukru;

      • ¼ ltr wody;

      • ½ szklanki rumu.

       

      Przygotowanie:

      Ubić białka, dodać cukier, połączyć z żółtkami, wymieszać ze zmieszanymi mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy i piec 40 minut w 170° C. Ostudzić, przekroić na trzy części, nasączyć ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny, rumu i cukru. Śmietankę ubić ze śmietan-fixem i cukrem. Część brzoskwiń rozłożyć na jednym krążku ciasta, rozsmarować połowę śmietany, przykryć drugim krążkiem ciasta. Położyć resztę brzoskwiń, rozsmarować resztę śmietany i przykryć trzecim krążkiem ciasta, oblać polewą czekoladową wierzch tortu i przyozdobić białą polewą.

      ŻYCZĘ SMACZNEGO

      KUSZENIE

      SIELSKO I DIABELSKO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      e-wodnik
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 grudnia 2011 16:01
  • niedziela, 30 października 2011
    • PTYSIE KRÓLEWSKIE

      Składniki:

      • 15 dkg mąki;

      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;

      • 4 jajka;

      • 1 słoik wiśni;

      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;

      • 2 łyżki cukru;

      • 5 dkg masła;

      • 1 opakowanie śmietany;

      • pergamin do wyłożenia blachy.

       

      Przygotowanie:

       

      Masło zagotuj z ¼ litra wody, wsyp mąkę i mieszaj, aż do utworzenia masy, która będzie odchodzić od ścianek naczynia. Lekko ostudź, dodaj jajka i wymieszaj. Z ciasta zrób na blasze wyłożonej pergaminem duże kleksy. Piecz 35 minut w temperaturze 200°C. Powstałe ptysie rozkrój na pół. Zagotuj wiśnie w soku, zagęść mąką ziemniaczaną. Ostudź, połóż na jednej połówce ptysia. Ubij śmietanę z cukrem i kawą rozpuszczoną w łyżeczce wody. Krem połóż na wiśniach, przykryj drugą połówką ptysia.

      ŻYCZĘ SMACZNEGO

      AMANDINE

      DROGA

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      e-wodnik
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2011 16:36

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kanał informacyjny

Subskrybuj kanał undefined